FAKTY O SPOLUNAŽÍVANÍ

21.04.2015 10:47
 

KONČÍ POLOVICA MANŽELSTIEV ROZVODOM?

Toto tvrdenie nie je pravdivé. Shaunti Feldhahn je výskumníčka vyštudovaná na Harvarde, ktorá nedávno napísala knihu "Dobré správy o manželstve: Odhaľovanie odrádzajúcich mýtov o manželstve a rozvode ". a po 8-ročnom výskume zistila aj toto:

  • skutočná miera rozvodovosti sa nikdy nepriblížila k 50 percent
  • Tí, ktorí chodia do kostola pravidelne, majú výrazne nižšiu mieru rozvodovosti, než tí, ktorí nechodia-kresťanské manželstvá sú najodolnejšie. Rozvodovosť medzi ľuďmi aktívnymi v cirkvi je od 27 do 50 percent nižšie než medzi ľuďmi, ktorí do kostola nechodia
  • Väčšina manželstviev sú šťastné - každé 4.  z 5. manželstiev, zhruba 80 percent
  • Jednoduché zmeny urobia veľký rozdiel vo väčšine manželských problémoch

 

75 percent manželstiev zostane spolu. I v dnešnej spoločnosti máme nádej na šťastné manželstvá. Ak máte celkom dobré vzdelanie, dobrý príjem, pochádzate z úplnej rodiny, patríte k nejakému náboženskému spolku, vydáte/oženíte sa po 25-ke, a dieťa máte až keď sa zoberiete, šanca na rozvod je v tomto prípade veľmi nízka. Príprava na manželstvo je však veľmi dôležitá. Všetko to začína chodením na rande s spoznávaním rôznych ľudí opačného pohlavia a zisťovaním, ktorý partner sa k vám najviac hodí. Až potom nastáva fáza, kedy sa môžete začať viazať už len na jedného partnera formou zasnúbenia a manželstva.  
 

 

JE SPOLUNAŽÍVANIE DOBRÁ PRÍPRAVA NA MANŽELSTVO?

Mnohí ľudia si myslia, že spolunažívanie je najlepší spôsob, ako sa pripraviť na manželstvo a ako spoznať svojho partnera. Mnohé výskumy však dokazujú, že tí, čo spolunažívajú pred svadbou sú vo vyššom riziku, že sa v budúcnosti rozvedú. Hlavným dôvodom je skutočnosť, že bezzáväzkový vzťah im umožňuje "zadné dvierka", vďaka ktorým môžu zo vzťahu kedykoľvek vycúvať. Na prvý pohľad sa takýto vzťah zdá veľmi lákavý, lebo ponúka ľahké východisko a ako sa zdá, i viac slobody. No na druhej strane, chýba v ňom istota a stabilita, ktorá je v každom vzťahu veľmi potrebná, ak sa v nom chceme cítiť v bezpečí a vedieť, že náš vzťah sa nerozpadne hneď po prvom probléme alebo kríze. Vedci zistili, že páry, ktoré žili spolu pred svadbou mali o 33 percent vyššie riziko v porovnaní s pármi, ktoré spolu žili až po svadbe (Kuperberg, 2014).

 
 
 

"Partnera si však sexuálne vyskúšať" – znie moderný názor. Vyskúšať je vhodné nové auto, keď ho kupujem, ale ísť do manželstva nie je o skúšaní, pri ktorom sa emocionálne naviažem na druhú osobu a dokonca s ňou môžem počať pri tom skúšaní“ dieťa. Namiesto skúšania charakteru, čo je potrebné kritérium pre výber partnera, s ktorým budem žiť celý život, nás média presviedčajú, že sa treba zamerať na vyskúšanie človeka v posteli. Táto propaganda nás okráda o špeciálny zážitok svadobnej noci, kde sa dvaja bezpodmienečne dávajú jeden druhému fyzicky. Sú pre seba navzájom bezpodmienečným darom, ktorý sa nevracia. Neboj sa takého rizika, či prejavu dôvery v druhého. Sex je len iná forma komunikácie. Ak je tvoj priateľ, či priateľka citlivý/á, pozorný/á, spontánny/a, taký/á bude aj v sexe v manželstve. Ak sa však zameriava na seba, bude aj v sexe zameraný na seba.

 

MANŽELSTVÁ SÚ STABILNEJŠIE AKO SPOLUNAŽÍVANIE

Štatistika z Británie poukazuje, že polovici 60-tych rokov len 5 percent žien žilo pred manželstvom so svojim partnerom. Do 90-tych rokov to bolo až 70 percent. Medzitým sa podobne ako na Slovensku šialene zvýšila miera rozvodovosti. Niektorí sa však klamú, mysliac si, že spolunažívanie vedie automaticky k manželstvu. Spolunažívanie sa stáva skôr alternatívou manželstva a táto alternatíva vedie menej k stabilnému dlhodobému vzťahu ako „papierové“ manželstvo. Čím častejšie a dlhšie spolunažívanie, tým pravdepodobnejšie, že muži či ženy sa budú navzájom podvádzať a rozvedú sa. Spolunažívania sú vždy krehkejšie a skôr sa rozpadnú ako manželstvá bez ohľadu na vek alebo príjem. Spolunažívajúci trpia viac zdravotnými problémami, depresiami a domácim násilím.  

 

Len menej ako 4% spolunažívaní trvá 10 rokov a viac

 

 

SPOLUNAŽÍVANIE A DETI

Spolunažívania s deťmi sú náchylnejšie na rozpad ako tie bezdetné. 15% jednorodičovských rodín je vytvorených práve rozpadom spolunažívajúcich zväzkov. Menej ako 10 percent žien, ktoré mali svoje prvé dieťa v spolunažívajúcom zväzku, ešte stále spolunažívalo desať rokov neskôr - podľa štúdie z roku 1995. Tento údaj by bol nepochybne dnes ešte nižší. Spolunažívajúci otcovia po rozchode ostanú menej v kontakte s vlastnými deťmi ako otcovia z rozvedeného manželstva. Spolunažívania párov s nevlastným dieťaťom je najväčším rizikom fyzického a sexuálneho zneužívania zo strany spolubývajúceho priateľa matky.

 

MANŽELSTVO A ZÁVÄZOK

    Papier či manželský sľub je vyjadrením záväzku muža a ženy, že ostanú spolu v dobrom aj zlom, lebo život prinesie okrem šťastia aj krízy a problémy. Taký záväzok v spolunažívaní neexistuje a teda vzťah trvá, kým neprestane jednému vyhovovať. Žiť spolu, kým to obom vyhovuje, je prejavom egoizmu, lebo keď to jednému nevyhovuje, prestane brať ohľad na druhú osobu, prípadne dieťa. Takéto zištné fungovanie – kým nám to vyhovuje – je opakom lásky. Vždy má zadné dvierka otvorené, takže si dvaja nič nesľubujú, lebo už vopred nemajú vôľu to dodržať. V takom vzťahu je často potláčané napätie,  aspoň u jedného z partnerov panuje strach, neistota.

Niekto povie, že dnes si človek nemôže byť istý ani v manželstve, že sa nerozvedie. Predsa to nie je tak ľahké, aby človek zobral späť svoj sľub, musí si to aspoň priznať, že zlyhal. Manželstvo vychádza štatisticky ako najstabilnejšia inštitúcia napriek tomu, že sa dnes rozvod legálne pripúšťa a ruinuje manželstvá. Legalizovaný rozvod totiž dáva možnosť vyzuť sa zo svojho sľubu. Legalizácia rozvodov vo svete je tiež relatívne nová vec. V niektorých štátoch Latinskej Ameriky, Ázie, či Afriky ostáva naďalej nelegálny. Je veľmi dôležité pred tým, než si dvaja sľúbia vernosť v manželstve, ujasniť si, že nepripúšťajú možnosť rozvodu za žiadnych okolností a budú trpezlivo hľadať spôsoby ako prekonať všetky prekážky, ktoré život ich manželstvu prinesie. 

 

 

Na záver sa s vami chcem podeliť o dve videá: 

  • To prvé, i keď humorné, nám pripomína, že život je nevyspytateľný a málokedy nám vyjde podľa našich plánov, ale náš prístup dokáže veľa vecí ustáliť:

https://www.youtube.com/watch?v=xwDOiCzYm90

  • To druhé nám pripomína to, že rodinné vzťahy dokážu byť niekedy komplikované, no sú pre naše šťastie veľmi dôležité:

https://www.youtube.com/watch?v=YxRYz-V0VDM

 

Ak máte záujem dozvedieť sa o tejto téme viac, alebo chcete moje články komentovať, kontaktujte ma prosím na môj 

e-mail, ktorý nájdete pod kontaktnými informáciami na tejto webovej stránke.

 

___________________________________________________________________________________________________________________

Referencie:

Kuperberg, Arielle. "Does Premarital Cohabitation Raise Your Risk of Divorce?" Council on Contemporary Families. N.p., 10 Mar. 2014. Web. 30 May 2015.

https://www.coskolaneuci.sk/skola/index.php/sexualita/51-byvat-i-nebyvat-spolu-pred-manzelstvom#1t 

https://www.westernjournalism.com/flash-christians-actually-far-less-likely-divorce/?utm_medium=fbshare&utm_source=SiteShare&utm_campaign=social

https://www.2-in-2-1.co.uk/articles/publicbenefit/index2.html