PLÁN PRE ZDRAVÝ VZŤAH

07.05.2015 13:39

       

Ako si vybrať správneho partnera a vyhnúť sa výberu toho nesprávneho? I keď každý z nás sa občas správa hlúpo, sú ľudia, ktorí sa správajú hlúpo neustále a je to v nich "hlboko zakorenené". Na ich pohlaví nezáleží. Tento problém majú rovnako ženy, ako i muži. Najhoršie na tom je, že niekedy je ich ťažké na počiatku vzťahu odhaliť. Hoci navonok väčšinou pôsobia veľmi šarmantne a na prvý pohľad sa môže zdať, že život s nimi bude jedno obrovské dobrodružsrvo, či prechádzka ružovou záhradou, opak je pravdou. Ako takéhoto človeka rozpoznať?

 

1. Odmieta sa zmeniť-  nezáleží na tom, koľkokrát ich ľudia nepomenuli, stále pokračujú v ich negatívnom správaní. Možno jediná vec, ktorá by ich zmenila je kríza v ich živote. 

2. Prekračuje hranice - lebo vždy hľadá niečo vzrušujúce v jeho/jej živote. Túži po dobrodružstve a pre neho/ňu je jeden vzťah veľmi nudný. Motto tohto človeka je: "čo je moje je moje, ale čo je tvoje je tiež moje".

3. Nevie sa vžit do pocitov iných ľudí - nevidí veci z perspektívy ostatných.

4. Je emocionálne nestabilný človek - buď je chladný/á alebo veľmi impulzívny/a. Jeho/jej vztah je často urýchlený a i keď ho/ju poznajú ľudia len povrchne, vrhnú sa s týmto človekom do vzťahu aj keď ho/ju nepoznajú dobre. Ich partneri sa snažia ignorovať nedostatky, ktoré má (láska je slepá) a stanú sa na tomto človeku zavislí. Dobrí ľudia si musia dávať ešte väčší pozor, pretože majú inklináciu naletieť nesprávnym partnerom, lebo si povedia: "každý robí chyby", a dajú týmto ľuďom ďalšiu a ďalšiu šancu. Ako sa vyhnúť tomu, aby bola vaša láska slepá?

 

John Van Epp, Ph. D. po dlhoročnej skúsenosti s pármi predstavil plán pre zdravý vzťah (Relationship Attachment Model, 2006), ktorý mal na amerických univerzitách veľký úspech po tom, ako bol predstavený študentom. 

 

Plán pre zdravý vzťah

Tajomstvom pre úspešné vzťahy je najprv niekoho dobre poznať, potom mu môžeme začať dôverovať, až potom sa na neho môžeme začať spoliehať, viazať sa na neho a fyzický vzťah prichádza až nakoniec. Tento model môžeme prirovnať k ozvukovacej technike. Predchádzajúci gombík je vždy vyššie ako ten nasledujúci:

 

Ak by sme poradie pomiešali a najprv by sme sa na niekoho napríklad začali spoliehať predtým, ako mu/jej veríme, stali by sme sa na našom partnerovi nezdravo závislí. Vzťahy vyžadujú srdce aj rozum. Láska nie je slepá ak sú myseľ i srdce v súlade. Výskumníci z University College London zistili, že pocity lásky vedú k potlačeniu aktivity na miestach v mozgu, ktoré kontrolujú logické myslenie. Inými slovami povedané, keď sa nám niekto zapáči, náš mozog sa rozhodne, že ho nemusíme až tak spoznať, stačí, že sa nám páči. Mozog tiež vylučuje "hormóny šťastia" (napr. dopamín), ktoré nás zaslepujú. To, čo v manželstve môže pomôcť, môže začínajúcemu vzťahu ublížiť. Ako sa hovorí: "pred svadbou je nevyhnutné mať obidve oči otvorené a po svadbe nechať jedno oko zažmúrené".

Ak máte záujem dozvedieť sa o tejto téme viac, alebo chcete moje články komentovať, kontaktujte ma prosím na môj 

e-mail, ktorý nájdete pod kontaktnými informáciami na tejto webovej stránke.

_________________________________________________________________________________________________________

Referencie:

Epp, J.V. (2006). How to Avoid Marrying a Jerk.