MANŽELSKÁ ROVNOPRÁVNOSŤ

21.07.2015 21:20

TRADIČNÉ VERSUS ROVNOPRÁVNE MANŽELSTVO. AKÝ JE MEDZI NIMI ROZDIEL?

 

V tradičnom manželstve má manžel i manželka presne stanovené úlohy a manžel má autoritu nad manželkou.

V rovnoprávnych manželstvách ide o vzájomné partnerstvo bez presne určených úloh. Je tiež charakterizované vysokým stupňom intimity. 

 

KTORÝ DRUH MANŽELSTVA VYTVÁRA ŠŤASTNEJŠIE, ZDRAVŠIE, INTÍMNEJŠIE, VÝZNAMNEJŠIE, A TRVALEJŠIE MANŽELSTVO?

 

 

Doktor Howard Clinebell, profesor psychológie a poradenstva charakterizuje zdravé manželstvo ako vzťah, kde je prítomná vzájomná starostlivosť, a podpora, ktorá napomáha rastu a napĺňaniu osobného potenciálu. Na základe vlastnej skúsenosti s jeho manželkou Doktorkou Charlotte Ellen povedal, že rovnoprávne manželstvo je viac uspokojujúce pre ženu i pre muža. Naopak, sexizmus je hlavnou príčinou deštruktívneho manželstva. Doktori Alan Booth a Paul Amato, sociologisti a demografovia súhlasia, že rovnoprávne manželstvá sú šťastnejšie. Rovnoprávnosť je pre manželstvo dobrá pre oboch partnerov; manželov i manželky. Doktor David H. Olson, profesor rodinnej sociálnej vedy z Univerzity v Minnesote, urobil národný prieskum a zistil, že 81% manželstiev žijúcich v rovnoprávnom manželstve bolo šťastných. Iba 18% párov žijúcich v tradičných manželstvách tvrdili, že sú šťastní. 

 

PERCENTO ŠTASTNE ZOBRATÝCH PÁROV

                                                                        Rovnoprávne          Tradičné

 

Doktorka Diana R. Garland, profesorka a predsedkyňa Školy Sociálnej Práce a riaditeľka Centra pre Rodinu a  Director of the Center for Family and Komunitného Spoločenstva na Univerzite, diskutuje o manželských vzťahoch v jej knihe Spoločenstvo Rodiny: Komplexný sprievodca.  Poukazuje na to, že výskum vykonaný v polovici dvadsiateho storočia, odhalil nasledujúce:

 

  • Ženy v tradičných manželstvách trpeli depresiami a mentálnymi poruchami oveľa viac, ako muži, pracujúce vydaté ženy a slobodné ženy (Bernard 1982).
  • Na ženách v tradičných manželstvách bolo páchané viac fyzické násilie (o 300 %), než na ženách v rovnoprávnych manželstvách (Straus, Gelles and Steinmetz 1980)."
  • Násilie sa častejšie odohráva v domácnostiach, kde má manžel všetku moc a robí všetky rozhodnutia, než v domove, kde si manželstva rozhodovanie zdieľajú  (L.  Walker 1979).
 
Doktori Pepper Schwartz a Philip Blumstein, sociologisti z Univerzity  vo Washingtone zverejnili výsledky výskumu, v ktorom zistili, že nerovnoprávnosť žien bola hlavným dôvodom nespokojnosti vedúca k rozvodom. 
 
 
SÚHRN VÝSKUMOV
 
Tieto výskumy poukazujú, že hierarchia v manželstve poškodzuje manželstvo a že rovnoprávne manželstvá sú najzdravšie, najšťastnejšie, najintímenjšie, stabilnejšie,  s najmenším výskytom násilia v porovnaní s inými druhmi manželstva. 

 

 

 

Ak máte záujem dozvedieť sa o tejto téme viac, alebo chcete moje články komentovať, kontaktujte ma prosím na môj 

e-mail, ktorý nájdete pod kontaktnými informáciami na tejto webovej stránke.

_________________________________________________________________________________________________________

Referencie:

https://www.godswordtowomen.org/Preato3.htm