UMENIE ODPÚŠŤAŤ

09.06.2015 13:30

PREČO SA NAUČIŤ ODPÚŠŤAŤ?

 

  • aby sme zvyšok života neprežili v trýznivých pocitoch nepohody, zloby, a nenávisti 
  • aby sme so sebou zbytočne nevláčili ťažké bremeno
  • aby sme uvoľnili priestor pozitívnym emóciám, najmä radosti
  • aby sme boli spokojnejší a zdravší
Zdravie
 
Neschopnosť odpúšťať, naopak, môže spustiť kvôli akumulovanému napätiu, nadmernému stresu a negatívnym myšlienkam chorobu. Tiež to vedie k frustrácii s následkom nabudenia agresivity. No ľudia, ktorí vyznávajú hodnoty, ako optimizmus, solidarita, vernosť, rešpekt, zmierlivosť a nežnosť, upevňujú svoje zdravie. 
 
Muži versus ženy

 
             Vedci overili, že ľudia oboch pohlaví odpúšťajú ľahšie, keď sú schopní vidieť seba samých schopných dopustiť sa rovnakého činu ako ich vinník. Vtedy vnímali útok alebo urážku ako menšiu. 
 
Faktor SQ
 
Tiež ste o ňom ešte nepočuli? Označenie SQ je zo súdka IQ (inteligenčný kvocient) a EQ (emocionálny kvocient). SQ znamená spirituálny,čiže duchovný kvocient. Ide v podstate o schopnosť využiť duchovné prostriedky pri riešení každodenných problémov a nerovná sa automaticky miere religiozity. Ide predovšetkým o mieru zmierlivosti, dôvery, pokory, vďačnosti, skromnosti, viery. Vysoká miera SQ preukázateľne zlepšuje a predlžuje život. 
 
Odpustenie a tolerancia
 
Odpustenie je natoľko prepojené s toleranciou, že jedno bez druhého nemôže v skutočnosti existovať. Tolerantný človek rešpektuje druhých ľudí ako seba samého a zároveň rešpektuje ich slobodu, čím mimochodom oslobodzuje i sám seba. Odpustenie tiež nie je nutné vždy deklarovať, najmä, keď sa nejedná o osudové záležitosti. Radšej než musieť si za každé príkorie nariaďovať odpustenie, oveľa lepšie je sa učiť povzniesť sa nad niektoré veci všedného dňa za pomoci pestovania tolerancie. Dôležité je však stanoviť si hranice. Existujú drobné príkoria a potom tie, ktoré sú závažné, príliš zraňujúce, než aby sme nad nimi ľahko mávli rukou. A ešte jednu dôležitú podmienku nemožno opomenúť. Človek musí vedieť odpustiť sám sebe. Ak nedokáže akceptovať svoju nedokonalosť, ak chronicky zažíva pocit viny, ak sám seba nedokáže tolerovať, ťažko bude v hĺbke duše odpúšťať ostatným. 
 
Odpustenie je vzácne korenie
 
 
Odpustenie nie je amnestia, skôr vzácne korenie, a tak s ním treba aj zaobchádzať. Niekedy je odpustiť ťažké a nikto by nás do toho nemal nútiť. Zvlášť vo fatálnych prípadoch poznamenávajúcich naše životy môže ísť o niečo takmer nemožné. Je normálne, keď po nich proces odpustenia trvá týždne a trebárs aj mesiace, roky. Ak vieme, prečo je dobré odpustiť aj veľmi zlé činy, nemusíme sa trápiť, keď sa nám to hneď nepodarí. Dôležité je, že pri dobrej vôli, a niekedy aj podpore, budeme úspešní. 
 
Spolužitie dlhodobých partnerov a odpustenie 
 
Zaujímavý výsledok priniesla štvorročná štúdia doktora Jamesa McNultyho, zameraná na spolužitie dlhodobých partnerov a ich prístup k riešeniu problémov. Výsledok bol tento: Kto vedel odpúšťať, bol šťastnejší, menej neurotický a okoliu sa javil príjemnejšie. Tolerancia, zhovievavý prístup krátkodobo dokázal negatívny prejav správania sa partnera zmierniť. Lenže z dlhodobého hľadiska na tom boli najlepšie tí, ktorí s odpúšťaním nakladali ako so šafranom a boli prísnejší. Ich partneri v dlhodobom horizonte nakoniec zlepšili svoje negatívne prejavy správania sa, zatiaľ čo partneri prvej, ľahko odpúšťajúcej skupiny išli v starých koľajách. 
 
Mýty, ktoré nám v odpúšťaní môžu brániť
    

Odpúšťanie sa rovná slabosť.

Odpustenie sa rovná súhlas.

Odpustiť je potrebné rýchlo, inak to nemá zmysel.

Bez ospravedlnenia niet odpustenia.

Tým, že neodpustím, získam nad druhým kotrolu.

Odpúšťaním dosiahnem lásku a rešpekt ostatných, môžem nimi potom beztrestne manipulovať.

Keď odpustím, musím zabudnúť.

 

 

Ak máte záujem dozvedieť sa o tejto téme viac, alebo chcete moje články komentovať, kontaktujte ma prosím na môj 

e-mail, ktorý nájdete pod kontaktnými informáciami na tejto webovej stránke.

  ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________----

Referencie:

 

 Trundová, Jana. "Umenie Odpúšťať." Fit Štýl Dec.-Jan. 2014/2015: 72-75. Print.

https://duhaduse.wordpress.com/2012/01/08/umenie-odpustat/

"Odpustenie by sa dalo takmer označiť za sebecký čin, tomu, kto odpúšťa, poskytuje obrovské výhody… "

Lawana Blackwell, spisovateľka