ZDRAVÁ KOMUNIKÁCIA V RODINE - 2. ČASŤ

15.05.2015 13:58

Tento článok je pokračovaním 1. časti článku o zdravej komunikácii v rodine. 

Tu si rozdelíme komunikáciu na tri druhy (Olgetree, 2014):

 

 

1. Povrchná - je to informatívna forma komunikácie (rozhovor o počasí, o cenách benzínu, o jedle). I keď tento druh komunikácie je potrebný, ľudia s ním nedosiahnu hlbšie spojenie.

2. Osobná - rozprávanie sa o záujmoch, snoch, cieľoch, a tiež o veciach, ktoré nám spôsobujú obavy. Tento druh komunikácie prináša medzi ľuďmi hlbšie spojenie a posilňuje ich vzťah.

3. Empatická - táto komunikácia je obohacujúca a poskytuje tomu druhému útechu. Ide tu hlavne o vyjadrenie súcitu pre toho druhého a vžitie sa do jeho/jej situácie.

 

Tento graf zobrazuje, ako má rovnováha týchto troch druhov komunikácie vyzerať:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indikácie budúcich rozvodov:

V komunikácii často dochádza ku konfliktom. Dr. John M. Gottman varuje pred určitými komunikačnými indikátormi, ktoré môžu predurčovať rozvod v budúcnosti, ak sa im nebudeme v rodinách a manželstvách vyhýbať. Samozrejme, že rovnaký princíp platí i v komunikácii medzi priateľmi či v práci.

1. Prudký začiatok - Najjasnejším indikátorom, že konverzácia alebo manželstvo pôjdu dole vodou je to, ako sa naše diskusie začínajú (napr. ak sme hneď na začiatku negatívni a toho druhého obviňujeme, sme kritickí, sarkastickí a tým druhým opovrhujeme). Výskum poukazuje, že ak začneme  konverzáciu takto negatívne, rovnako negatívne naša diskusia i skončí, i keď sa snažíme to počas rozhovoru napraviť. Výskum poukazuje, že môžeme na 96 percent predpokladať, ako naša konverzácia skončí na základe prvých troch minút našej pätnast-minutovej interakcie. Negatívny začiatok konverzácie nás jednoducho odsúdi k prehre. V takomto prípade radšej začnime našu konverzáciu odznovu.

2. Negativita vo forme kritizovania, opovrhovania, urážania sa, a uzatvárania sa

  • KRITIKA - vždy si môžeme nájsť nejaké nedostatky na osobe, s ktorou žijeme. No je veľký rozdiel medzi sťažovaním sa a kritizovaním. Sťažovanie sa poukazuje iba na činnosť, v ktorej váš partner zlyhal. (Napr.: som nahnevaný/á, že si včera neupratal/a kuchyňu). Kritizovanie je všeobecnejšie a útočí na osobu alebo charakter vášho partnera. (Napr.: prečo si taký/á zabudlivý/á? Neznášam, keď ti stále musím pripomínať, že máš upratať. Jednoducho ťa to nezaujíma.) Kritizovanie je veľmi bežnou súčasťou vzťahov a ešte neznamená, že bude hneď viesť k rozvodu. Horšie je, ak sa stane vážnejším, čím prejde až k opovrhovaniu.
  • OPOVRHOVANIE - prejavuje sa napr. nadávaním, gúľaním očami, posmievaním sa a celkovo pochádza z negatívnych myšlienok o vašom partnerovi. Zo všetkých (kritizovania, urážania sa, uzatvárania sa) je opovrhovanie najhoršie, pretože vyjadruje znechutenie. Je nemožné vyriešiť problém, ak si váš partner myslí, že ním oporvhujete. To vedie ešte k väčšiemu konfliktu namiesto uzmiereniu sa.
  • URÁŽANIE SA - to sa väčšinou stáva, keď sa cítime kritizovaní, alebo napadnutí inou osobou, či už to bolo ich zámerom nás uraziť, alebo nie. Je pochopiteľným pokusom o to, aby sme samých seba ochraňovali, no nie je veľmi efektívny.
  • UZATVÁRANIE SA - keď človek začne svojho partnera ignorovať a odmieta s partnerom komunikovať zo strachu, že dôjde k ďalšiemu nedorozumeniu a hádke. Tu nastáva fáza, kedy sa človek vzdá a v partnerstve uz len "prežíva".

 

 

 

 

"Páry, ktoré sa často hádajú sú viac náchylné na infekčné choroby (nádchy, chrípku, atď) než iní" (Gottman, 1999).

 

 

 

Ak máte záujem dozvedieť sa o tejto téme viac, alebo chcete moje články komentovať, kontaktujte ma prosím na môj 

e-mail, ktorý nájdete pod kontaktnými informáciami na tejto webovej stránke.

 

________________________________________________________________________________________________________________

Referencie:

Gottman, J. & Silver, J. (1999). The Seven Principles for Making Marriage Work: A Practical Guide from the Country’s Foremost Relationship Expert. New York, NY: Three Rivers Press.

 

Ogletree, M. (2014). Speak, Listen, and Love: Ensign, The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints.